Agroteknikk - en viktig møteplass for skogfolk - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Agroteknikk - en viktig møteplass for skogfolk

Agroteknikk 2018 åpnet i dag på Norges Varemesse på Lillestrøm. Den gedigne utstyrsmessen varer hele helga fra 8. – 11. november.  Rundt 200 utstillere viser her fram det nyeste og beste de har av utstyr.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

Dette er med andre ord Norges største møteplass for alle som er opptatt av jordbruk og skogbruk. Skog var til stede på åpningsdagen, og under finner du noen av de «skognyhetene» vi fant. Men for all del, ta turen selv og lett opp det du er interessert i. Våre små glimt fra messen utgjør bare en brøkdel av det du kan finne på Lillestrøm i helga.

Selger Kesla tømmervogner gjennom Eikmaskin

De siste årene har finske Kesla OY solgt sine skogsvogner i Norge gjennom selskapet Schulstadsveen AS, mens annet traktormontert utstyr fra Kesla har vært solgt gjennom Eikmaskin og Valtras forhandlernettverk i Norge. For å styrke Keslas posisjon i markedet for skogsvogner og kraner, har Kesla OY, Schulstadsveen AS og Eikmaskin inngått et samarbeid om også å selge Kesla skogsvogner gjennom Valtras forhandlernettverket i Norge. Øyvind Shculstadsveen går inn som produktspesialist for Kesla OY i salgskjeden til Valtra gjennom Eikmaskin.

– Dett styrker det allerede tette produktsamarbeidet mellom Valtra og Kesla ytterligere. Gjennom vårt salgs- og serviceapparat vil vi i enda større grad ha en tilstedeværelse av Keslas tømmervogner både i salgs- og serviceleddet over hele landet, sier salgs- og produktsjef for Valtra produktene hos Eikmaskin, Tor Jon Garberg.

Øyvind Shulstadsveen synes også det blir spennende å få være med å utvikle salgsnettverket for Kesla-produkter videre i samarbeid med Eikmaskin.

– Dessuten lanserer Kesla en rekke produktnyheter i 2019, reklamerer han. – Blant de mest interessant er Kesla pro Traction, som er et nytt styringssystem for framdrift på hengeren. Dette systemet synkroniserer kjøringen mellom traktor og henger på kjøreretning og hastighet, slik at hengeren alltid følger perfekt bak traktoren. Via trekkraften på hengeren kan traktoren også få hjelp til å i bratte utforbakker, forteller Schulstadsveen. Tømmerhengerne fra Kesla kommer både som 9, 10 og 12 tonns.

– Og da snakker vi nyttelast – ikke brutto vekt, sier han.

Nyttig, men også morsomt

Innrøm det. ATV er tøft, ikke bare nyttig. På ATVen sitter Arvid Aunbakk.

På årets Agroteknikk på Lillestrøm er det mange firmaer som viser frem ATVer i alle fasonger.

‐ Vi fokuserer på nytteverdien, sier Arvid Aunbakk i Akershus Traktor. Han regner med å selge 130 ATVer i år av kanadiske CAN-AM Outlander.

‐ Dette er Norges mest solgte ATV-merke, sier han. Både Forsvaret og NATO bruker CAN-AM. For skogbrukets del er det snakk om enklere vedproduksjon og tynning, pluss utkjøring av planter og utstyr. Så er det også klart at ATVer er moro, innrømmer han.

De har modeller for 60 og 105 kilometer per time, men begge kan registreres som traktor og plomberes ned til maks 40 kilometer per time. Da kan 16-åringen virkelig «få kjørt seg» på gården.

Roterende krattknuser

Carl M. Bardal og Kronos Predator 1700H krattknuser.

Fôrsentralen AS er spesialister i landskapspleie, og selger blant annet Kronos krattknusere, som er et godt hjelpemiddel til å holde ugress og småbusker unna veikantene i skogen. På Agroteknikk var Carl M. Bardal særlig opptatt av å vise fram nyvinningen Kronos Predator 1700H, som er et klippeaggregat med kjetting for hydraulisk drift, for montering direkte på kranarm eller gravmaskin.

Kronos krattknuserne blir produsert i svensk Hardox stål, av selskapet Wikar OY AB i Finland. Predator 1700H har en 1,7 m bred klippepanne.

– Denne modellen har en ny roterende og tiltende enhet som muliggjør at krattknuseren kan rotere 360 grader. Samtidig kan den tiltes 180 grader sideveis hydraulisk, slik at klipperetningen alltid er best mulig, forteller Bardal.

– For å sikre seg mot at kvister, stein og andre elementer skal skyte ut av krattknuseren mens den arbeider, har Kronos montert på sterke skvettlapper foran og bak. Disse kan heves/vippes opp og ned hydraulisk, slik at man tilpasser sikkerheten til de områdene man jobber i, sier Bardal.

Firkantet, men lett å montere

Stine Lilleseth med den nye nimillimeters firkantkjetting.

Vi snakker om kjettinger. Lilleseth Kjetting har lang tradisjon både for å utvikle kjettingtyper og for salg av disse.

– Nå er det enkelhet sammen med skånsom kvalitet som gjelder, sier Stine Lilleseth på Agroteknikk.

På messen viser hun spesielt frem en ny firkantkjetting med 9 millimeter stål, altså to millimeter tykkere enn «normalen».

– Vi kaller den «easy on» fordi den er tilpasset dekkdimensjonen så du slipper å kutte den. I tillegg er den ekstra lett å få på og av, sier hun. Den vil passe fint på store traktorer ute i skogen, eller for anleggsmaskiner, forteller Lilleseth.

Kjettingen er en videreføring av «easy on» kjettingene til mindre traktorer, som er på mellom 5,7 – 7 mm. Kjettingen var ellers kåret til offisiell nyhet under Agroteknikk. Av annet utstyr til skogsbruk har Lilleseth også tømmerhengere, tømmerklype og naturligvis en rekke andre kjettinger til ulike dekkstørrelser og naturligvis til alle typer forhold ute i skogen.

Flisbrenner som tåler fuktig flis

Ole Stian Hvamstad selger en fliskjele som tåler opptil 40% fuktig flis. Kjekt å ha i et vått klima som det norske.

Ok Varmeteknikk og Ole Stian Hvamstad har spesialisert seg på varmeanlegg for fornybar energi til næringsbygg, driftsbygg og villaer. På Agroteknikk viste de blant annet fram en fliskjele fra Gilles som tåler fuktig flis helt opp til 40% fuktighet.

– Anlegget heter Gilles HPK-VR og kan gi en ytelse på mellom 80-110 kilowatt. Den har robust konstruksjon, kostnadseffektiv brenner og egen touch-kontroll. Likevel er kanskje det mest spesielle med dette anlegget at det tåler flis med fuktighet opp til 40%. Det er nokså unikt. Normalt vil slike brennere fungere dårlig og miste ytelse når fuktigheten i flisa overstiger 25%, forteller han. Altså en fyrkjele nærmest perfekt for fuktige norske forhold.

For den som er opptatt av å bruke skogens restråstoffer til varmeproduksjon, er det verdt å merke seg at OK Varmeteknikk tilbyr både fliskjeler, pelletskjeler og vedkjeler, fra ulike produsenter og i ulike størrelser, slik at du kan få noe som er tilpasset ditt behov.

Ny Igland snøfres

Kjetil Aukland (t.v.) og Olaf Lindveit med den nye Igland snøfresen.

‐ Igland har optimalisert sin nye modell 2272. Viftehuset, tuten og innmatingen er justert slik at også våt og kram snø enklere kan kjøres igjennom, forteller salgssjef Olaf Lindtveit og masrkedssjef Kjetil Aukland.

Dessuten er fresen lagd slik at snøen som pakker seg oppå lettere faller ned og forsvinner. 2272 vises for første gang i Norge på Agroteknikk nå i helgen.

Verdenspremiere for liten svenske

Olav Antonsen, i Anton’s Timber er verdens største Alstorforhandler.

Anton’s Timber skuffer aldri. På årets Agroteknikk har de med seg en verdenspremiere. Det dreier seg om en liten lassbærer med hydrostatdrift.

‐ Dette er første gang vi viser frem Alstor 841. Det finnes ingen gearkasse. Trykk på en bryter, så rygger du, eller kjører fremover, forteller Olav Antonsen.

To variable hydraulikkpumper gir trekk både på lassbærer og vogn. To-trinns hastighet gjør deg både seig i bakkene, ikke minst når den holder igjen i bratte utforbakker, og rask nok på transportstrekningene.

Fabrikken i Bohuslän skal produsere 65 slik i året. Antons Timber, er verdens største forhandler med elleve salg i fjor.

Tømmerhenger med klippeaggregat

Daglig leder Hans Anders Kjos (t.v.) og salgs- og markedssjef Knut Møyner Hohle selger Bindenbergers produktspekter.

Firmaet Bioland har agenturet på hele produktspekteret til tyske Bindeberger.

‐ Vi fokuserer på tømmerhengere med kran som har klippeaggregat, forteller Knut Møyner Hohle. Dette er proffutstyr for flisproduksjon. Også Hohle har stor tro på slik produksjon fremover. Klippeaggregater fikser lett jord- og veikantene.

Rådet hans er å hogge biovirket om våren og la det tørke over sommeren før det flises opp om høsten. ‐ Mange legger over grotpapp, og det verner virket mot våte dager. I hvert fall i én sesong, sier han.

Bioland viser også frem en stor fliskutter til proffmarkedet. Mange større skogbrukere kan skaffe seg en ekstra inntekt, hevder han.

Splitter ny proff skogkjetting

Tom Petter Olsen gleder seg til å vise Tryggs nye kjettingtype til skogsentreprenørene.

Trygg kjetting har utviklet en helt ny kjettingtype for skogens tungvektere.

‐ Vi har lyttet til hva skogsentreprenørene sier, forteller salgssjef Tom Petter Olsen.

‐ Med bakgrunn i alle rådene og tipsene vi har fått, presenterer vi nå en kjetting som er betydelig lettere å montere og å ta av. På grunn av klimaendringene vil dette trolig bli viktigere og viktigere fremover.

Kort fortalt er den 16 millimetertykke kjettingen designet mer på tvers av dekket med underliggende 19 millimetertykke u-grip og brodder. Ifølge Olsen gjør dette sitt til at kjettingen ligger mer stabilt på allerede fra dag én.

Kjettingen kan enkelt lengdejusteres både på dekkbanen og på sidene, hvor fem stiftkoplinger gjør at du ikke behøver å kutte kjettinglenker. ‐ Helt perfekt på forhjulene på lassbæreren og på hogstmaskinen, sier Olsen.

Flis til folket

– Det gjelder å hogge flisa i lik størrelse, da øker bruksområdene kraftig, sier Atle Jansen.

Flis er ikke bare flis, skal vi tro daglig leder i Fundamentservice, Atle Janssen.

‐ Det gjelder å hogge den i lik størrelse, da øker bruksområdene kraftig, sier han fra sin stand på Agroteknikk. Her selger han skivehoggeren PC Stål som på en enkel måte kutter flisene i omtrent like størrelser. Det betyr at du kan lage grøfteflis og strøflis til fjøset selv.

For de fleste enklere flishoggere lager flis med så stor forskjell i størrelsen at de blant annet kan sette seg fast i klauvene på dyra. Jo finere strøflis, jo større sugeevne, men det visste du jo fra før?!

Skovehoggerne er lettere å drive enn de mer kostbare trommelhoggerne.

‐ Flis kan fort bli mangelvare fremover, spår Janssen. ‐ Med egen flishogger kan du både sikre eget forbruk, og kanskje selge til andre, sier han.

Stort behov for lærlinger

Morten Rønning (t.v.) og Ola Østby ønsker deg velkommen som lærling. Jobb er også mulig.

Midt blant alt det store utstyret på Agroteknikk på Lillestrøm, finnes standen til Traktorbransjens Opplæringskontor.

‐ Det er et skrikende behov etter flere lærlinger, sier kollegaene Morten Rønning og Ola Østby. Begge er opplæringsansvarlige hos Traktorbransjens Opplæringskontor, som fortiden har 140 lærlinger ute for å få fagbrev som landbruksmekanikere.

‐ Vi kunne hatt mange flere for det finnes både lærlingplasser og jobb i etterkant, sier Rønning.

De fleste kommer fra relevante linjer på videregående, men det finnes også mulighet for å ende opp med fagbrev etter andre løp. Kun én jente er lærling som mekaniker for tiden. Kanskje du kan hjelpe på denne statistikken? De formidler oppdrag over store deler av landet, og tilbyr også fagbrevordninger innen reservedelsfaget. For det å holde orden på logistikk og å skaffe riktige reservedeler er en profesjon i seg selv.

‐ Ny teknologi gjør behovet for utdannede mekanikere enda større, sier Østby. En lys fremtid, altså.

Tekst og foto: Roar Ree Kirkevold og Åsmund Lang, Magasinet Skog.