Flere ihjeltørkede planter - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Flere ihjeltørkede planter

Årets sommersol har vært deilig for mange, men tøff for de sårbare småplantene. Koordinator for skogkultur Pål Hekkli i AT Skog forteller om store variasjoner i plantefeltene etter årets rekordvarme sommer.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

– Vi har sett plantefelt der alt har dødd, og plantefelt der alt har klart seg. Inntrykket så langt har ikke gjort meg særlig mye klokere, sier Hekkli i AT Skog.

Han karakteriserer årets plantesesong som ugunstig.

– Vi har ikke konkludert med at tidspunkt og type plante har hatt mye å si for hvordan plantingen har gått i sommer. I AT Skog bruker vi stort sett toårige M95 planter, forteller Hekkli som viser til at noen plantefelt har blitt hardere berørt enn andre i sommer.

– Vi har vel sett at geografiske forhold er helt avgjørende. Vi har noen katastrofeområder der alt er helt svidd. Disse er sør-vestvendte områder med ganske god helning, sier Hekkli.

Som skogkultur koordinator har han ansvar for planting, gjødsling, ungskogpleie og markberedning. Mye av tiden går med til å administrere og ordne alt det praktiske for skogeiere som ønsker å plante. I vår har AT Skog satt ut 1,1 millioner planter og solgt cirka 800 000 planter til skogeiere som ønsker å plante selv.

– Vi hadde en tørr start på sesongen, så mange skogeiere valgte å vente til det ble gunstigere forhold, noe som aldri skjedde. Vanligvis blir det tørt uti juni, men så vet vi at regnværet kommer i juli. I år kom som kjent aldri regnet.

Hekkli innførte nye rutiner for plantingen når han så hvordan årets sesong artet seg.

– Fra og med 23. mai startet vi med å duppe jordpluggen i vann før planting. Alle som var ute og plantet for AT Skog hadde med seg vann, forteller han.

– Selv om plantene fraktes mer eller mindre rett fra kjølelager ut i skogen, opplever vi en viss uttørking av plantene når de er på lager. Derfor kunne en ekstra tilførsel av vann bøte litt på den varme sesongen, forteller Hekkli.

Selv har ikke Hekkli rukket å besøke så mange plantefelt ennå, men han oppfordrer alle skogeiere til å ta en sjekk selv på hvordan det ser ut ute i plantefeltene.

– Jeg har sett eksempler fra Aust-Agder der alle nyplanter har overlevd. Men vi har også et eksempel i Telemark hvor en skogeier opplevde at all suppleringen han hadde gjort etter et snutebilleangrep hadde gått ut. For han er årets sesong katastrofal, sier Hekkli.

– Selv om vi har sett at ettårige planter er mest sårbare, har vi også opplevd at knehøye planter har gått ut denne sesongen, forteller han.

– Det virker som om geografi har hatt mye å si.

Ellers peker Hekkli på at det er viktig at plantingen gjøre på god nok måte, uavhengig av hvordan sesongen blir. Om planten settes for grunt, er det ugunstig. Den må godt ned i mineraljorden.

Nå er det klart for årets andre plantesesong, og Hekkli mener høstsesongen kan bli bra.

Pål Hekkli i AT Skog. Foto: Stine Benedicte Solbakken.